Audio Production and Editing Using Audacity
Katılımcılar, bu derste sesin ne olduğunu ve nasıl gösterildiğini, gürültü kavramını ve onunla birlikte gelen problemleri öğrenecekler. Ses dosya formatları kavramını ve amacını anlamak ses ve ses kayıtları ile çalışmak için elzemdir. Bu dersin birinci bölümünde de ses dosya formatları türleri üzerinde durulacak, yani katılımcılar sıkıştırılmış ve sıkıştırılmamış dosya formatları arasındaki farkı kavrayacaklardır. Sıkıştırılmamış formatların mükemmel kalitede olduklarını ama büyük boyutları yüzünden bilgisayar sisteminde depolamak için elverişli olmadıklarını öğrenecekler. Katılımcılar, sıkıştırılmış dosya formatları kullanarak depolamada yer kazanmanın verimliliğinin yanı sıra sıkıştırma kusurlarını yani daha düşük kaliteyi görecekler. Sıkıştırılmış dosya formatları, özellikle de kayıplı ses dosyası formatları, günümüzde daha yaygın biçimde kullanıldığı için, derslerde onlar üzerinde daha fazla durulacak ama kursiyerler her dosya formatı türünün farkını, özelliğini ve bir örneğini görecekler. Ses dosyası formatlarından sonra, kursiyerler donanım ve ses ayarlarını öğrenecek. İlerideki kayıtları için; cihazları bağlayabilecek, sürücüleri kontrol edebilecek ve ayarları yapılandırabilecek kadar bilgi sahibi olacaklar. O andan itibaren ses hakkındaki temel bilgiler net bir şekilde öğrenilmiş olacağı için, kursiyerler Audacity’de çalışmaya başlamak için hazır olacaklar. Tüm indirme ve kurma adımlarını görecekler.
Dersin ikinci bölümünde, katılımcılar ses üretimini ve oynatma seçeneklerini (sürekli oynat, seçimi oynat, vs.) öğrenecekler. Karıştırma yaparken; birden çok ses iziyle çalışmak kadar büyütme seçenekleri ile izlerin ve tüm projenin ses yüksekliğini yönetmek de önemlidir, bu nedenle katılımcılar bunları da öğrenecekler. Ardından; katılımcılar bu bölümde iz parçalarını silmeyi, sessiz kısımlar eklemeyi, kesmeyi, kopyalamayı, yapıştırmayı ve kırpma gibi diğer Audacity düzenleme seçeneklerini kullanarak iz düzenlemeyi öğrenecekler. İkinci bölümün sonunda katılımcılar, kayda nasıl hazırlanıldığını ve ardından kendi istedikleri sesin Audacity’de nasıl kaydedildiğini – ya var olan projede diğer izlerle birlikte, ya da yeni bir projede – görecekler.
Dersin üçüncü bölümünde, ses işleme üzerinde durulacak. Katılımcıların ses kaydetmeyi, düzenlemeyi ve hatta karıştırmayı öğrendikten sonra, etkiler eklemeyi ve kayıtlarındaki gürültüyü azaltmayı öğrenmeleri gerekir. İz parçalarının veya izin tamamının sesinin yükseltilmesindeki amacın ne olduğu ile birlikte İz penceresindeki Kazanç ve Terazi komutları da açıklanacak. Katılımcılara, Yükseltici ve Normalleştirme etkileri hakkında detaylı açıklama verilecek ve kullanım örnekleri ile bu iki komut arasındaki farklar gösterilecek. Ardından, ses özellikleri işlenecek. Katılımcılara; hassasiyetin, örnekleme sıklığının ve bit hızının ne işe yaradığı gösterilecek. Dersin en sonunda, gürültü azaltma ve gecikme ile yankı gibi diğer ses filtreleri açıklanacak. Tüm bunlar göz önüne alındığında, bu dersitamamlayankatılımcıAudacity’de ses ile çalışabiliyor ve bir mix, kendi konuşmasını veya bir tür sesli reklam materyali hazırlayabiliyor olacaklar.