WordPress 3


WordPress sitesi temel sayfa düzenini kişiselleştirmek için iki yol bulunur: yeni bir tema oluşturmak veya bir alt tema kullanmak. Yeni bir WordPress teması meydana getirmek zorlu bir süreçtir ve HTML, CSS ve PHP programlama bilgisi gerektirir. WordPress uzmanları ve geliştiricileri en başından yeni temalar oluştururlar. Diğer kullanıcılar için ise, WordPress temasını kişiselleştirmenin en basit yolu alt temalar kullanmaktır. Alt temalar, temayı yükseltme (upgrade) olanağını kaybetmeden var olan bir WordPress temasını kişiselleştirmek veya üzerinde ince ayarlamalar yapmak istediğinizde kullanılırlar. Bir alt tema, ana tema adlı başka bir temanın özelliğini ve stilini temel alan tema türüdür. Alt temalar var olan bir temanın düzenlenmesi için tavsiye edilen yöntemlerdir. WordPress teması, web sitesinin ön yüzünde gördüğünüz şeyi oluşturmak için birlikte çalışan farklı dosyalar yığınıdır. Bu dosyalar, içerik sunumunu kontrol eder. WordPress temaları, farklı php dosyalarına ayrılır. Bu dosyalar, daha sonra şablon dosyaları kullanılarak yeniden bir araya getirilir.  Şablon dosyaları ve tasarım sayfası birlikte bir WordPress Teması olarak saklanır. Web sitenizin görünümünü kişiselleştirmek için neden alt tema oluşturmanız gerekir? Daha önce bahsettiğimiz gibi ana temalar, çalışılacak tema için gerekli tüm WordPress şablon dosyalarını ve varlıklarını içeren, bütün bir temadır. Tüm temalar – alt temalar hariç – ana temalar olarak kabul edilirler. Bir alt tema, ana temasının tüm özelliklerini ve görünümünü taşır. Bir alt teması olan tüm şablon dosyalar, css, resimler ve diğer dosyalar alt tema klasöründe saklanırken, orijinal ana tema dosyalarına dokunulmamış olacaktır.  Gönderi Tipi, bir WordPress sitesindeki farklı içerik türlerini ifade etmede kullanılan bir terimdir. Pratik anlamda, içerik türü olarak adlandırılmalıdır. WordPress üzerindeki farklı içerik türlerini ayırt etmenin yolu gönderi türleridir. Örneğin; Gönderi ve Sayfalar’ın her ikisi de gönderi türüdür, ancak farklı amaçlarla oluşturulurlar. Kişiselleştirilmiş gönderi tipleri gönderiler ve sayfalar gibi içerik tipleridir. Bunlar oluşturabileceğiniz ve istediğiniz ismi verebileceğiniz yeni gönderi tipleridir. Örneğin; ofis mobilyalarının satıldığı ticari bir web siteniz varsa, o zaman muhtemelen ürünlerle ilgili bir gönderi tipi oluşturmak isteyeceksiniz. Bu gönderi tipi farklı kişiselleştirilmiş alanlara hatta kendi kişiselleştirilmiş kategori yapısına sahip olabilir. Kişiselleştirilmiş gönderi tiplerine yönelik diğer örnekler: Referanslar, Portföy, Yorumlar, vs.

Öne çıkan görsel; kullanıcılara gönderiler sayfalar veya kişiselleştirilmiş gönderi türleri için temsili bir resim kullanma desteği ekleme olanağı sağlayan bir WordPress tema özelliğidir. Pek çok WordPress fotoğraf teması kendi düzeninde öne çıkan görsel kullanır. WordPress bünyesindeki haber ve eğlence siteleri, aynı zamanda ana sayfalarında her bir yazı bağlantısı ile beraber thumbnail imgeleri de kullanır. Resmin nerede ve nasıl görüntüleneceği web sitesinden web sitesine farklılık gösterecektir.

WordPress İnternet üzerindeki en popüler açık kaynaklı CMS sistemidir bu da onu korsan saldırıları için favori hedef haline getirmektedir. WordPress açık kaynaklı olduğu için, kaynak kodu öğrenme ve geliştirme amaçlı olarak herkesin üzerinde çalışabilmesine olanak sağlar. Fakat bu aynı zamanda bilgisayar korsanlarının da üzerinde çalışabileceği ve web sitelerine sızmanın yollarını bulabileceği anlamına gelmektedir. İstatistiksel verilere göre WordPress sitelerinin %70’den fazlası korsan saldırılarına karşı savunmasızdır. 2012 yılında heklenen WordPress web sitelerinin toplam sayısı 170.000’i bulmuştur. Bir WordPress sitesine sahip olmak demek, kendinizin ve ziyaretçilerinizin verilerini korumak için bazı ekstra önlemler almanız gerekiyor demektir. Web sitenizi korsan saldırılarından veya sunucu çökmelerinden korumanın en iyi yolu önlem almaktır. Korsan saldırısının doğuracağı sonuçları WordPress sitenizi yedekleyerek önleyebilirsiniz. Yedeklemeler, sitenize yönelik her türlü güvenlik tehdidine karşı en iyi savunma yöntemlerinden biridir. Düzenli yedeklemeler, her zaman yapmanız gereken bir eylemdir. Bu derste, WordPress yedeklemesini öğrenecek ve bir WordPress sitesinin güvenliğini sağlamaya ve onu korsan saldırılarının çoğuna karşı korumaya yönelik iyi uygulamalara dair özet bilgileri göreceksiniz