InDesign, Adobe’un tasarım ve fotoğrafçılık programları paketi olan Creative Cloud’da yer alan birçok programdan biridir. Genelde grafik tasarımcılar tarafından kullanılır ama profesyonel bilgisayar kullanıcıları kadar yetkin olmayan kullanıcılar için de harika bir seçimdir. Yedi gün süren Ücretsiz Deneme Sürümünü indirebilir veya seçeceğiniz pakete bağlı olarak değişen fiyatlarla satın alabilirsiniz.
Adobe InDesign CC 2015; poster, broşür, dergi, gazete, kitap gibi çalışmalar oluşturmak için kullanılan masaüstü yayıncılık yazılımı uygulamasıdır. Oluşturulan tasarımlar Adobe PDF (Etkileşimli) veya Adobe PDF (Baskı) ve .jpeg veya .png formatlarında dışa aktarılabilir. Bu derste, broşür oluşturmaya odaklanacağız. El ilanı veya kitapçık da denebilir çünkü genelde bir yapraktan oluşurlar ama eğer isterseniz daha fazla yapraklı da olabilirler. Bir işletmeyi ve çeşitli hizmet ve ürünleri ticarileştirmek için en çok kullanılan reklamcılık araçlarından biri olmuşlardır.
Broşür oluşturmak için, programın uzman bir kullanıcısı veya bir grafik tasarımcı olmanıza gerek yok. Bu derste öğreneceğiniz her şey, basit bir broşür yaratmak için yeterli olacaktır. Nesneler oluşturmak için Çizgi Aracı, Dikdörtgen Aracı, Kalem Aracı, Kurşun Kalem Aracı ve Seçim Aracı gibi çeşitli araçları kullanmayı öğreneceksiniz. Tabii, bir nesne oluşturduktan sonra onu düzenlemeniz de gerekecek. Bu yüzden, istediğiniz nesneyi yeniden boyutlandırmayı, yeniden konumlandırmayı hatta o nesnenin rengini değiştirmeyi öğreneceksiniz. Metne gelecek olursak; nasıl ekleyeceğinizi, rengini, yazı tipini ve stilini nasıl değiştireceğinizi öğreneceksiniz. Ama metinler hakkında bilmeniz gereken daha önemli şey, interaktif olabilecekleri ve resimlerle bütünleşebilecekleridir; metin ve resimlerin birbirinin üstüne gelmediğinden emin olarak onları nasıl konumlandırabileceğinizi öğreneceksiniz. Metni nesnenin, örneğin resmin, etrafına sarmayı öğreneceksiniz.
Son olarak, broşürünüzü oluşturduktan sonra, kaydetmeniz gerekecek; böylece InDesign’ın kullandığı ve belgenizi dışa aktarabileceğiniz çeşitli formatları göreceksiniz.
- Çevrim İçi Asistan: Onur Bilgeis
Illustrator, Adobe’un tasarım için oluşturulmuş olan Creative Cloud paketinde yer alan çeşitli programlardan biridir. Genellikle grafik tasarımcılar tarafından kullanılır fakat o kadar ileri düzey bilgisayar bilgisine sahip olmayan kullanıcılar için de harikadır. 7 günlük bir Ücretsiz Deneme olarak indirebilir veya seçeceğiniz araç paketlerine bağlı olarak farklı fiyatlar üzerinden satın alabilirsiniz.
Adobe Illustrator CC 2015, tasarım ve ilüstrasyonun standardını belirler ve grafik tasarımcılar tarafından göz alıcı orijinal sanat eserleri yaratmak için kullanılır. Sizin tasarımlarınız için hazır bulunan kitaplıkta sanat eserlerinizi diğer tasarımcılar veya çalışanlar ile paylaşma imkanı sunar. Illustrator’da; basit ilüstrasyonlardan, logolar ve web banner’leri, hatta broşürler, reklamlar ama daha da önemlisi infografikler gibi karmaşık tasarımlara kadar çeşitli tasarımlar oluşturabilirsiniz.
Programın ana amacı vektör formatında grafik oluşturmaktır. Vektör grafik, verilen iki boyutlu veya üç boyutlu alanlara çizgiler ve şekiller yerleştiren bir dizi komut veya matematiksel ifadeler ile dijital görüntü oluşturmaktır. Bu görüntüleri oluşturarak, kalitesini yitirmeden büyültülebilen veya küçültülebilen temiz ve güzel eserler oluşturabilirsiniz.
Bu kursta; Illustrator’ın Kontrol Paneli ve Araç Çubukları’nda bulabileceğiniz araç çubuğu, paletler, metinler, nesneler, vs. ile çalışma gibi Adobe Illustrator CC 2015’in temel görevlerini yerine getirmeyle tanışacaksınız. Creative Cloud Çizelgeleri, Illustrator Kitaplıkları, Stock Art ve Bağlantılı Varlıklar da dâhil olmak üzere yeni özellikleri de öğreneceksiniz.
- Çevrim İçi Asistan: Yunus Bilgeiş
Kendi işletmenizi kurduysanız ve basında işletmenizin reklamını yapmak amacıyla poster ya da broşür gibi tanıtım materyalleri basmak istiyorsanız veya web sayfanız ya da internet üzerindeki makaleler için görsellere ihtiyacınız varsa bu ders tam size göre. Bu ders süresince temel Photoshop bilgilerinizi geliştirerek daha iyi sonuçlar elde etmeyi öğreneceksiniz. Fotoğrafların içindeki istenmeyen bölümleri kaldırmayı, renk düzeltmesini, gelişmiş fotoğraf düzeltme efektlerini, fotoğraflarınızı metin ile zenginleştirmeyi ve otomatik eylemlerle iş akışınızı hızlandırmayı öğreneceksiniz.
- Çevrim İçi Asistan: Azad Bilgeiş
Kendi işletmenizi kurduysanız ve basında işletmenizin reklamını yapmak amacıyla poster ya da broşür gibi tanıtım materyalleri basmak istiyorsanız veya web sayfanız ya da internet üzerindeki makaleler için görsellere ihtiyacınız varsa bu ders tam size göre.
Bu ders süresince bir resim işleme programı olan Photoshop programını kullanmayı öğreneceksiniz. Bilgisayarda kullanılan resim formatlarını ve hangi formatların hangi amaç için uygun olduğunu öğreneceksiniz. Görsel oluşturma yöntemlerini ve internet üzerinden ücretsiz ya da düşük ücretli görsellere ulaşma yollarını öğreneceksiniz. Yeniden boyutlandırma, kırpma, döndürme, çevirme gibi temel işleme tekniklerini öğrenerek sunumlarda, baskıda, internette ya da diğer doküman ve multimedyalarda kullanmak üzere çeşitli görseller hazırlayabileceksiniz.
- Çevrim İçi Asistan: Azad Bilgeiş
Illustrator, Adobe Creative Cloud paketinde bulunan tasarım programlarından biridir. Genellikle grafik tasarımcıları tarafından kullanılır. Öte yandan, gelişmiş düzeyde bilgisayar kullanıcısı olmayan kişiler için bile oldukça kullanışlıdır. 7 gün boyunca kullanabileceğiniz Ücretsiz Deneme sürümünü indirebilir veya ücretli olarak satın alabilirsiniz.
Adobe Illustrator CC 2015, tasarım ve illüstrasyon standartlarını belirler. Grafik tasarımcılar tarafından, çarpıcı ve özgün sanat eserleri oluşturmak için kullanılır. Çalışmalarınızı, tasarımlarınızın bulunduğu Kitaplık aracılığıyla diğer tasarımcılarla veya çalışanlarla paylaşma imkânı sunar. Illustrator uygulamasıyla basit illüstrasyonlardan; kartvizit, poster, roll up afiş, antetli kağıt ve zarf gibi kurumsal kimlik ögelerinin tasarımlarına kadar farklı çalışmalar oluşturabilirsiniz.
Dikdörtgen Aracı, Seçim Aracı, Doğrudan Seçim Aracı, Yazım Aracı gibi temel Illustrator araçlarını kullanarak çeşitli kurumsal tasarımlar oluşturabilirsiniz.
Bu araçlar, her kurumsal tasarımın ana metin ve grafik ögelerini oluşturabilmektedir.
Görsel öge çizmek için Dikdörtgen Aracını; metin eklemek ve bu metnin yazı tipini, boyutunu, stilini veya rengini değiştirmek için Yazım Aracını kullanarak veya tasarımlarınıza bilgisayarınızdan resim ekleyerek basit bir kartvizit oluşturabilirsiniz. Aynı şekilde, aynı araçlarla başka kurumsal tasarım ögeleri de oluşturabilirsiniz. Bu derste bu tür kurumsal kimlik ögeleri oluşturmak için bahsedilen araçları nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz.
- Çevrim İçi Asistan: Azad Bilgeiş
Dersin ilk bölümünde temel görsel tasarım ilkeleri hakkında genel bilgiler verilmektedir. Özellikle bilinmesi gereken temel kavramlardan bahsedilmekte, bu kavramlar üzerinden katılımcıların aynı dili konuşabiliyor olması amaçlanmaktadır. Ayrıca, görsel tasarım ilkelerinin temelini teşkil eden iyi ve kötü tasarım örnekleri anlatılmaktadır. Bu örnekler üzerinden gerek web sayfası gerekse de diğer dijital materyallerin görsel organizasyonunda dikkat edilmesi gereken temel ilkeler detaylandırılmaktadır.
Dersin ikinci bölümünde görsel tasarımın iki temel bileşeninden biri olan renk kullanımı yer verilmektedir. Tasarımda kullanılacak görsellere yönelik renk teorisi, renk modelleri ve renk kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar bu bölümde anlatılmaktadır.
Dersin son bölümünde ise görsel tasarım içerisinde yer alacak metinlerin kullanımı, tipografinin temel elementleri göz önünde tutularak detaylandırılmaktadır. İkinci ve Üçüncü Bölüm sonlarında tasarımda renk, metin ve tipografi kullanımına yönelik iyi ve kötü tasarım örnekleri incelenerek, katılımcıların görsel tasarım konusundaki farkındalıklarının arttırılması sağlanacaktır.
- Çevrim İçi Asistan: Hasan Bilgeiş
Resimler ile çalışmaya başlamak için, en yaygın resim formatlarıyla tanışmanız gerekir. Ne zaman ve nasıl belirli formatları kullanmanız gerektiğini bilerek, internetten indirilen veya bizzat yaratılan resimleri kolayca idare edebilir ve düzenleyebilirsiniz. GIMP’te resim düzenlemek için, önce programı resmi GIMP web sitesinden indirmeniz ve bilgisayarınızda kurmanız gerekir.
GIMP, resim projelerinin tamamını kaydetmek için XCF formatını kullanır böylece o çalışmaya devam etmek mümkün olur. XCF dosyaları resim görüntüleyici uygulamalarında veya web tarayıcılarında görüntülenemez, bu yüzden bitmiş resimler BMP veya JPG gibi standart bir formatta dışa aktarılmalıdır.
GIMP çalışma alanındaki resimler, resmin kendisinden bağımsız olarak yeniden boyutlandırılabilir bir görünür alan olan tuvale yerleştirilir. Varsayılan olarak, tuval boyutu resmin boyutuna eşittir, ama bazı alanları saklamak veya resmi şeffaflık ile genişletmek ve orijinal resim oranlarını değiştirmek için yeniden boyutlandırabilirsiniz. Resim boyutu, Resmi Ölçekle komutunu kullanarak da kolayca değiştirilebilir.
Her resmin, olası tüm renklere karar veren belirlenmiş bir renk paleti vardır. Görüntü kipi; RGB’ye (gerçek renk), Gri ölçekliye (sadece gri) ve İndekslenmiş’e (belirli uygulamalar için kişiselleştirilmiş) değiştirilebilir. Ayrıca, resmin bazı alanları şeffaf olabilir ama bunları dışa aktarırken GIF ve PNG gibi şeffaflığı destekleyen formatlar kullanmanız gerekmektedir.
Bir nesneyi, herhangi bir şekilde taşımak, kopyalamak veya düzenlemek istediğinizi belirtmek için önce, renk benzerliği veya kolay fare sürüklemesine dayanan seçim araçlarını kullanarak istenen alanı seçmelisiniz. Resmin bazı alanlarını taşıdıktan veya kopyaladıktan sonra, havada yüzen bir seçim oluşturulacaktır bu da, sadece yapıştırılan alanda çalışmanızı sağlar. Ondan sonra resmin geri kalanında çalışmaya, seçimi resmin geri kalanıyla birleştirerek veya ondan yeni bir katman (ayrı bir resim bölümü) oluşturarak devam edilebilir. Katman kullanımı GIMP’te çalışmanızı geliştirir ve ayrıca bazen daha karışık resimler oluştururken kolaylık sağlar.
- Çevrim İçi Asistan: Azad Bilgeiş
Canva, herkesin pek çok içerik oluşturabileceği, kullanımı kolay özellikler ve işlevlerle dolu bir araçtır. Bilgisayar konusunda ileri düzeyde bilgisi olmayan kullanıcılar için harikadır.
Canva; Sosyal Medya Gönderileri, Belgeleri, Blog ve eKitaplar, Pazarlama Materyalleri, Sosyal Medya ve E-posta Üst Bilgileri, Etkinlikleri ve Reklamları gibi kategorilerde pek çok tasarım türleri sunmaktadır. Bu ders aracılığıyla sadece Blog ve eKitap kategorisinde bulunan bilgi görseli tasarım türlerini kullanmıştık.
Bu tasarım türü bir kaç bölüme ayrılmıştır ve bu bölümler tasarım oluşturma sayfasının sol tarafında bulunur. Bu bölümler şu şekildedir: Düzenler (Layouts), Ögeler (Elements), Metin (Text), Arka Plan (Background) ve Karşıya Yüklemeler (Uploads). Arama kısmı diğer ögelerin yanında, sol tarafta bulunur. Bütün bölümleri ve alt bölümleri aratmak için kullanılır. Düzenler, Canva ögeleri için özelleştirilmiştir. Ögeler, Canva’da şu kategorilerin bulunduğu kısımdır: Tasarımınızın önemini vurgulayan ve düzenleyen Gridler, Çerçeveler, Şekiller, Simgeler, vs. Metin bölümünde, Canva metinleri için kullanılan pek çok metin kutuları ve metin tutucuları bulunur. Arka planlar, tasarımlarınızda çarpıcı ve net bir fon oluşturmak için kullanılır. Son olarak Karşıya Yükleme bölümü, tasarıma bilgisayardan veya Facebook aracılığıyla görsel eklemek için kullanılır.
Ögeler bölümü, daha önce de bahsettiğimiz, pek çok nesneyi içerir. Bunların hepsi yeniden boyutlandırılabilir, kırpılabilir, sürüklenebilir veya silinebilir durumdadır. Ayrıca, istediğiniz rengi tamamen bildiğiniz takdirde onaltılık kod girebilmenizi sağlayan Color wheel kısmından renk değiştirebilirsiniz.
Okuyucu için istenilen etkiyi yaratmak adına, kullanıcının Canva ögelerini kullanırken aklında bulundurması gereken bir kaç nokta vardır. Bu ipuçları ve tavsiyeler ders esnasında verilecektir. Bu nedenle lütfen konsantre olun ve not alın. Hayal edilen tasarımın oluşturulmasında çok faydalı olacaktır.
- Çevrim İçi Asistan: Onur Bilgeis
https://vimeo.com/170804108
Dersin ilk bölümünde dijital promosyon materyallerinin neler oldukları, neden ihtiyaç duyulduğu, aralarındaki farklar, oluşturulurken dikkat edilecek noktalar, ilgili programın bilgisayara kurulması, programdaki menülerin, araç çubuklarının ve sekmelerinin tanıtılması yer almaktadır. Bölüm sonunda ara sınav vardır.
Dersin ikinci bölümünde program ile poster, el ilanı ve broşür hazırlama ekran kayıtları ve videolar ile gösterilmektedir.
Dersin üçüncü bölümünde program ile kartvizit, takvim ve tebrik kartı hazırlama ekran kayıtları ve videolar ile gösterilmektedir.
- Çevrim İçi Asistan: Saime Bilgeİş