Fotoğraf ve video çekimi ile ilgili konularda ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu kategoride yer alan dersleri alabilirsiniz. Kategoride yer alan dersler kapsamında dijital ortamlarda fotoğraf, video ve ses kayıtları üreterek ve üretilen materyaller üzerinde çeşitli düzenlemeler yaparak gidermeyi hedeflediğiniz görsel ve işitsel ihtiyaçlarınızı kendiniz karşılayabilirsiniz.

Ürün fotoğrafçılığı günümüzde artık sadece profesyonel fotoğrafçılar tarafından değil, firmaların kendileri tarafından da yapılmakta. Bu derste kendi ürünlerinizin fotoğraflarını çekmek için fotoğraf makinesi ayarları, ışık, kullanılacak studyo ekipmanları ile ilgili bilgileri ve ürünlerinizi çekmek için gereken ipuçlarını bulacaksınız.

courseimage

Adobe Lightroom CC, fotoğraflarınızı organize etmek, düzenlemek ve paylaşmak için bir araçtır. Mobil cihazınıza ya da diğer cihazlara bağlandığında tüm fotoğraflarınızı senkronize ederek dijital bir albüm haline getirir. Bu şekilde, fotoğraflarınız üzerinde değişiklik yaptığınızda yapmış olduğunuz değişiklikler diğer cihazlarda da uygulanacaktır. Lightroom ile fotoğraflarınızı sosyal medya üzerinden kolaylıkla paylaşarak iş arkadaşlarınızdan, takipçilerinizden, ailenizden ya da arkadaşlarınızdan geri bildirim alabilirsiniz. Katalog ve koleksiyonlarınızın URL’lerini sosyal medya üzerinden paylaşarak takipçilerinizin kataloğunuzu görmesini ve kataloğunuz hakkında yorum yapmasını sağlayabilirsiniz.

courseimage

Dersin ilk bölümünde DaVinci Resolve programı hakkında genel bilgiler verilmektedir. İlgili programın kurulumundan ilk proje oluşumuna kadar temel düzeyde bilgiler sunulmaktadır. Programın arayüzü ve genel kullanımı bu bölümün sonunda yer almaktadır.

Dersin ikinci bölümünde zaman çizelgesi kavramı ve zaman çizelgesine resim/video dosyalarının eklenmesinden bahsedilmektedir. Araç çubuğunun ve burada yer alan temel düzeydeki araçların kullanımı da bu bölümde yer almaktadır. Video ve resimleri eklemenin yanı sıra bu çoklu ortam dosyalarının zaman çizelgesinde nasıl kesilebileceği, kırpılabileceği ve silinebileceğinden de bahsedilmektedir. Videoya sabit bir logo ekleyip bu videonun kaydedilip dışa aktarılması ile bölüm sonuna ulaşılmaktadır.

Dersin son bölümünde yeşil perde tekniği kullanımını, bu tekniğin kullanım alanlarını, bu tekniği kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri öğreneceksiniz. Ayrıca yeşil perde tekniği kullanılmış bir videonun arka planının nasıl saydam hale getirilebileceğini, bu işlemin ardında videonun boyutunun ve konumunun nasıl değiştirebileceğini göreceksiniz. Video üzerine metin eklemeyi ve bu metnin özelliklerinin nasıl değişeceği konusu ile ders sonlandırılacaktır.

courseimage


Video üretmek için hem fotoğraf terimlerini hem de video terimlerini bilmek gerekir. Çünkü video birden fazla fotoğrafın arka arkaya getirilmesiyle oluşmuş göz yanılmasıdır. Video çekmek için bir kameraya ihtiyacınız vardır. Bu nedenle ilk olarak bu makinenin özelliklerini, neler yapabileceğini, neler yapamayacağını bilmek elzemdir. Bu nedenle ilk olarak kameranın üzerindeki tuşların ne işe yaradığını bilmek gerekmektedir.

Kamera tek başına video çekmeye yeterli değildir. Kamera kendisine ulaşan ışığı şekillendirir ve kaydeder. Bu ışığın kameraya düzgün bir biçimde geçebilmesi için ise lens gerekir. Lensler açılarına, ne kadar ışık alabildiklerine göre çeşitlere ayrılır. Her durumda işe yarayan bir lens yoktur. Farklı ihtiyaçlara ve farklı ortamlara göre farklı lenslerle çalışmak gerekir. Bu yüzden hangi lensin hangi durumlarda işe yarayacağı bilinmelidir.

Lensten gelen ışığı işleyen kamerada ise sensörün bu ışığın ne kadarını ne kadar sürede alacağını belirleyen özellikler mevcuttur. Bunlar shutter, ISO, gibi kavramlardır. Ayrıca sensöre gelen ışığın rengi, bu ışığın hangi çözünürlükte kaydedileceği gibi pek çok özellik de makineye bağlı özelliklerdir. Tıpkı lenslerde olduğu gibi, kameranın da neler yapıp neler yapamayacağını bilmek video üretmek için çok önemlidir.

Tüm bu teknik terimleri öğrendikten sonra bu bilgileri pekiştirmek için bu bilgileri düğün videosu yapımında kullanacağız. Hem bu bilgileri pratik yaparak pekiştirecek, hem de düğün videosunun yapılması gereken ve yapılmaması gerek ögeleri öğreneceğiz.


courseimage

Hiç kendi videonuzu kaydedip de bazı yerlerini kesmek, bazı efektler, başlık, açıklama yazısı ve jenerik eklemek istediğiniz oldu mu? Tek bir videoya dönüştürmek istediğiniz videolarınız var mı? Hiç fotoğraflarınızdan bir slayt gösterisi yaratıp bunu bir DVD diskine video olarak kaydetmek istediğiniz oldu mu?

Bunların ancak pahalı film stüdyolarında, pahalı donanımlar ve yazılımlarla mümkün olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Ancak, tüm bunları gerçekleştirmek için kullanılabilecek bazı ücretsiz basit araçlar mevcuttur. Bunlardan biri de Microsoft Movie Maker’dır.

Dersin birinci bölümünde; Microsoft Movie Maker yazılımı indirip kurmayı ve başlatmayı, Movie Maker ekranındaki öğeleri, Movie Maker ile çalışabileceğiniz video formatlarını, Movie Maker projesine video ve fotoğraf eklemeyi, nesnelerin yer aldığı film şeridini kullanmayı öğreneceksiniz.

İkinci bölümde; videoları bölme ve kırpma işlemleri gibi çok önemli değişiklikleri nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz. Ayrıca, videoların başlama ve bitiş noktalarını ayarlamayı, film şeridindeki sahneleri seçmeyi, kopyalamayı ve taşımayı, bu sahneler arasına geçiş efektleri eklemeyi ve doğrudan sahneler üzerine görsel efektler eklemeyi de öğreneceksiniz.

Üçüncü bölümde; Movie Maker projesine müzik sesi ve anlatım sesi eklemeyi, bilgisayardan ses dosyası eklemeyi, sesi vurgu yoluyla değiştirmeyi, sesleri film şeridinde seçmeyi, kesmeyi, çoğaltmayı ve seslerin başlangıç-bitiş noktalarını belirlemeyi göreceksiniz.

Dördüncü ve son bölümde ise Movie Maker filminize nasıl metin ekleyeceğinizi, eklediğiniz metinleri değiştirmeyi, bu metinleri konumlandırmayı ve daha sonra görünümlerini özelleştirmeyi öğreneceksiniz.

courseimage


Katılımcılar, bu derste sesin ne olduğunu ve nasıl gösterildiğini, gürültü kavramını ve onunla birlikte gelen problemleri öğrenecekler. Ses dosya formatları kavramını ve amacını anlamak ses ve ses kayıtları ile çalışmak için elzemdir. Bu dersin birinci bölümünde de ses dosya formatları türleri üzerinde durulacak, yani katılımcılar sıkıştırılmış ve sıkıştırılmamış dosya formatları arasındaki farkı kavrayacaklardır. Sıkıştırılmamış formatların mükemmel kalitede olduklarını ama büyük boyutları yüzünden bilgisayar sisteminde depolamak için elverişli olmadıklarını öğrenecekler. Katılımcılar, sıkıştırılmış dosya formatları kullanarak depolamada yer kazanmanın verimliliğinin yanı sıra sıkıştırma kusurlarını yani daha düşük kaliteyi görecekler. Sıkıştırılmış dosya formatları, özellikle de kayıplı ses dosyası formatları, günümüzde daha yaygın biçimde kullanıldığı için, derslerde onlar üzerinde daha fazla durulacak ama kursiyerler her dosya formatı türünün farkını, özelliğini ve bir örneğini görecekler. Ses dosyası formatlarından sonra, kursiyerler donanım ve ses ayarlarını öğrenecek. İlerideki kayıtları için; cihazları bağlayabilecek, sürücüleri kontrol edebilecek ve ayarları yapılandırabilecek kadar bilgi sahibi olacaklar. O andan itibaren ses hakkındaki temel bilgiler net bir şekilde öğrenilmiş olacağı için, kursiyerler Audacity’de çalışmaya başlamak için hazır olacaklar. Tüm indirme ve kurma adımlarını görecekler.

Dersin ikinci bölümünde, katılımcılar ses üretimini ve oynatma seçeneklerini (sürekli oynat, seçimi oynat, vs.) öğrenecekler. Karıştırma yaparken; birden çok ses iziyle çalışmak kadar büyütme seçenekleri ile izlerin ve tüm projenin ses yüksekliğini yönetmek de önemlidir, bu nedenle katılımcılar bunları da öğrenecekler. Ardından; katılımcılar bu bölümde iz parçalarını silmeyi, sessiz kısımlar eklemeyi, kesmeyi, kopyalamayı, yapıştırmayı ve kırpma gibi diğer Audacity düzenleme seçeneklerini kullanarak iz düzenlemeyi öğrenecekler. İkinci bölümün sonunda katılımcılar, kayda nasıl hazırlanıldığını ve ardından kendi istedikleri sesin Audacity’de nasıl kaydedildiğini  – ya var olan projede diğer izlerle birlikte, ya da yeni bir projede – görecekler.

Dersin üçüncü bölümünde, ses işleme üzerinde durulacak. Katılımcıların ses kaydetmeyi, düzenlemeyi ve hatta karıştırmayı öğrendikten sonra, etkiler eklemeyi ve kayıtlarındaki gürültüyü azaltmayı öğrenmeleri gerekir. İz parçalarının veya izin tamamının sesinin yükseltilmesindeki amacın ne olduğu ile birlikte İz penceresindeki Kazanç ve Terazi komutları da açıklanacak. Katılımcılara, Yükseltici ve Normalleştirme etkileri hakkında detaylı açıklama verilecek ve kullanım örnekleri ile bu iki komut arasındaki farklar gösterilecek. Ardından, ses özellikleri işlenecek. Katılımcılara; hassasiyetin, örnekleme sıklığının ve bit hızının ne işe yaradığı gösterilecek. Dersin en sonunda, gürültü azaltma ve gecikme ile yankı gibi diğer ses filtreleri açıklanacak. Tüm bunlar göz önüne alındığında, bu dersitamamlayankatılımcıAudacity’de ses ile çalışabiliyor ve bir mix, kendi konuşmasını veya bir tür sesli reklam materyali hazırlayabiliyor olacaklar.


courseimage


Fotoğraf makineniz ile fotoğraf çekmeyi öğrendikten sonra, fotoğraf kompozisyonunu düzgün bir biçimde ve belirli bir stilde yapmayı bilmelisiniz; bu ders size temel kompozisyon kurallarını açıklayacak. Ayrıca, en yaygın dört fotoğraf türü olan manzara, portre, grup ve makro fotoğraflarının gerekli tüm unsurları ve bunlar hakkındaki temel ipuçları gösterilecek.

courseimage


Fotoğraf çekmeye başlamak için ilk olarak kullanacağız cihazı, yani fotoğraf makinesini tanımanız gerekir. Çoğu modern fotoğraf makinesi dijital cihazlardır ve bu makinelerde farklı ayarlar yapılabilmektedir.Fotoğraf makinelerinde ışığın sensöre ulaşmasını sağlayan bir lens yer alır. Bu lens, bir görüntü dosyası oluşturan ve bu dosyayı hafıza kartında saklayan görüntü işlemcisine ışığın ulaşmasını sağlar. Lens ve görüntü sensörü arasındaki uzaklığa odak uzaklığı denir. Odak uzaklığı tüm görüş alanını belirleyen çok önemli bir lens parametresidir. Farklı uygulamalar ve efektler için kullanılan farklı türde pek çok lens mevcuttur, ancak temel sınıflandırma prime ve zoom lenslere dayalıdır. Prime lensin sabit bir odak uzaklığı varken, zoom lens odak uzaklığını istenen bir değere değiştirebilir. Zorunlu parçaların haricinde fotoğraf makinesine eklenebilecek ekstra ekipmanlar da mevcuttur. Bu ekipmanlar, fotoğraf çekerken makinenin sallanmasını önleyecek bir stand (tripod) veya uzaktan kumandalı deklanşör ya da görüntüleyicinin algısını arttırmak için fotoğrafın renklerini etkileyecek bir polarizasyon filtresi olabilir. Fotoğraf çekme hızı (örtücü hızı veya pozlama süresi), diyafram açıklığı (ışığa yön veren lens aralığının boyutu) ve ISO hızı (ışık duyarlılığı) fotoğraf makinesi menüsü kullanılarak değiştirilebilir. Pozlama süresi makinenin ışığı ne kadar sürede absorbe edeceğini kontrol ederken diyafram açıklığı tüm alan derinliğini etkiler, ISO ise parlaklığı belirler. Bu üç parametre bilinen bir pozlama üçgeni oluşturur. Belirli makine modlarını kullanarak etkili bir şekilde fotoğrafları planlamak, başlıca resim nesnesine odaklamak ve istenen efektleri yapmak mümkündür.

courseimage


https://vimeo.com/170802373

Dersin ilk bölümünde dijital fotoğrafçılık ve dijital fotoğraf makineleri hakkında genel bilgiler verilmektedir. Dijital fotoğraf makineleri kullanılarak fotoğraf çekilirken dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsedilmektedir. Fotoğrafların makineden bilgisayara aktarımı gösterilmektedir. Ayrıca çekilmiş fotoğrafların üzerinde işlem yapılmasına imkân tanıyan görüntü düzenleme programlarına yer verilmiştir. Bu programlardan Picasa görüntü düzenleme programının bilgisayara nasıl indirileceği ve kurulacağı anlatılmıştır.

Dersin ikinci bölümünde dijital fotoğrafla ilgili temel kavram ve işlemler yer almaktadır. Fotoğrafla ilgili temel kavramlar olan piksel, çözünürlük, anti-aliasing, interpolasyon gibi kavramlar açıklanmaktadır. Ayrıca Picasa görüntü düzenleme programı kullanılarak fotoğrafta gerekli düzeltmelerin yapılması ve görüntünün daha etkili hale getirilmesi için işlemler anlatılmaktadır.

Dersin son bölümünde fotoğraf yazıcıdan baskı alma ve Picasa görüntü düzenleme programı kullanılarak yapılabilen uygulamalara yer verilmektedir. Picasa görüntü düzenleme programı kullanılarak fotoğraf albümü ve değişik formatlarda ürünler (poster, fotoğraf kolajı, hediye cd’si vs.) oluşturulması gösterilmektedir.


courseimage